De streek Veneto is met een productie van zo’n zeven miljoen hectoliter per jaar een van de belangrijkste wijnprovincies van Italië. En tegelijk ook een wijnprovincie met een zeer lange wijnhistorie. Zelfs de eeuwenoude traditie van het maken van wijnen van gedroogde druiven is bewaard gebleven bij wijnen als Amarone (Valpolicella) en Recioto (Soave). Deze wijnen zijn beide afkomstig uit het westelijke deel van Veneto, ten noorden van de stad Verona.
Ten noorden van Venetië vinden we de wijngebieden van het oostelijke deel van Veneto, onder andere in de heuvels rond Treviso. Hier, bij het plaatsje Valdobbiadene, vinden we talloze producenten van Prosecco, de zeer populaire en lichtvoetige, lichtparelende wijn van deze streek, op basis van de gelijknamige druif. De wijngaarden voor de Prosecco bevinden zich in een heuvelachtig gebied, op een hoogte tussen de 200 en 400 meter. Omdat in de directe omgeving veel bergen liggen, tot een hoogte van 1575 meter, valt hier geregeld een regenbuitje. Om die reden heeft men vrijwel uitsluitend witte druivenrassen aangeplant, die meestal geoogst worden voor de herfstregens definitief inzetten.